Hvem er Sevel-øko
Kurt!
Linda!

Vi er Linda og Kurt Heldgaard, begge fra ´59, Kurt  er landmand, Linda har en uddannelse som drifttekniker.

 

Vi bor ved landsbyen Sevel, ved Hjerl Hede, hvor vi driver et økologisk landbrug med malkekvæg. Mælken leveres til Thise Mejeri som laver den om til mange fantastisk lækre produkter, Vesterhavsost  - Ravost  - Blue Ocean,  Skyr -  for slet ikke at tale om Thise Koldskål med æg og citron - den bedste koldskål simpelthen! Man kan derfor bestille alle Thises produkter til afhentning dagen efter, såfremt det er en hverdag.

Gården har været drevet økologisk lige siden Kurt kom hertil i 1997.

Køerne er mest sortbroget og så lidt rødbroget - og så lige tilsat lidt jersey. Vi er nu (2020) begyndt at krydse med Fleckvieh, en race der stammer fra Tyskland/Østrig, for at få stærkere og roligere dyr med lettere kælvninger og både mælk og kød. 

Vi har ca 65 malkekøer i løsdrift med malkerobot og ca 55 kvier og kalve samt et par stude. 


Vi startede op i 2014 med et hold Sortbrogede danske landrace grise som vi sælger kød af - se under fanen Okse og gris fra bonden. De bor ude på marken hele året og grisene går sammen med deres mødre indtil hun selv afvænner dem, der er de ca 14 uger. Herefter går grisene sammen i en flok på marken lige til den dag de skal slagtes. 

 

Vi har et par Dværg-geder - til at trimme markerne for skræpper (og det er de gode til!) - Og så er der jo også en flok søde  staldkatte.

 

Vi er  selvforsynende med det meste, kød, mælk, æg, grøntsager og et hav af frugter og nødder.  Som noget nyt  begyndte vi sidste år at dyrke brødkorn af sorterne spelt, vårhvede, svedjerug og rug. Foreløbig til eget forbrug men på sigt skal det være tilgængeligt i gårdbutikken. Vi har indkøbt en ny melkværn så melet kan være så frisk som muligt, det giver noget fantastisk lækkert brød.

 

Konrad

Vi har lidt høns i haven, en blanding af racerne Orpington, gul og agerhønefarvet, og Brahma i stor hvid. Desuden en flok kyllinge- krydsninger af disse som vi ind imellem sælger af når der bliver for mange. De indtager allesammen for det meste hele haven, men har dog en anselig hønsegård at skrabe i.

Alle hønsene, hvide, gule eller sorte, hedder 'Esmeraldaer'. Hanerne er mere individuelle og har derfor fået 'egne' kaldenavne - vores ældste hane, en statelig "farvelade" herre hedder således Konrad. 

Mette og Lise holder øje med at køerne bliver på drivvejen.

Økologiske køer går ude på græs hele sommeren.